divendres, 26 de setembre del 2014


3r dia de verema....

Avui ha tocat al raïm blanc, la Malvasia... sabeu què és la Malvasia, si busquem a la literatura:

Per altres significats vegeu Monemvasia (en català medieval Malvasia)
Escultura La noia de la malvasia, a Sitges
La malvasia o és una varietat de cep blanca, encara que també n'existeix una subvarietat negra. El raïm de malvasia és menut i poc compacte. El gra és gros, tendre i ovoide, molt dolç i aromàtic.
El vi elaborat amb aquesta varietat vitícola és anomenat també malvasia, o vi de malvasia, un vi licorós blanc, dolç, olorós i d'alta graduació. A l'edat mitjana se li suposaven propietats medicinals i tòniques i apareix citat al Tirant lo Blanc.
Originària de Grècia, el nom malvasia se suposa que és una deformació italiana del nom de la població grega de Monemvasia, des d'on es va estendre a NàpolsMadeira, les CanàriesSitgesBanyalbufar i Torís. La seva antiguitat i la seva extensió ha provocar la creació de subvarietats, però degut a la poca resistència a les malalties el cultiu s'ha anat reduint sent substituït per altres varietats. La principal producció es troba avui a Itàlia, i és una de les varietats principals a la DOC AlguerDO PenedèsDO Tarragona i DO València.
A vegades la malvasia es designa amb complements: de Sitges,[1] roja, catalana, del país, de gra gros (o vermentino), grossa, primerenca, borda, d'Alacant o del Rosselló (subvarietat anomenada trobat). A la zona de Limós s'anomena, en francèsmalvoisie al macabeu.
La malvasia de Sitges es refereix al vi dolç que és una beguda típica a la regió de Sitges després de les celebracions i de les xatonades.
Són sinònims: subirat, subirat parent, parent, santjaume, rojal, roget, fumat, grec, jaumet, jaumenc, jaumí.

Llavors podem afegir que a les terres de l'Empordà també es troba aquesta varietat tan antiga, ben gustosa com per exemple conjuntar-lo amb peix del Mediterrani... HO aconsello personalment si no ho heu tastat, sobretot amb el blanc sec Malvasia, Xarel.lo del Celler Can Pereclara. 
Fotos de la nostra Malavasia al nostre facebook
 https://www.facebook.com/pages/Celler-Can-Pereclara

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada